Traditioner

Traditioner

Vi inviterer jævnligt medicinmænd og læremestre fra andre kulturer, mest nordamerikanske native americans. Når vi har besøg af disse, følger vi deres traditioner for at udvise respekt.

At give tobak
Traditionen er, at hvis du ønsker hjælp af en medicinmand eller lærermester starter du med at give ham en pakke tobak. Herefter uddyber du, hvad du ønsker hjælp til, og accepterer medicinmanden/læremesteren at hjælpe dig, aftaler I yderligere pris.

Påklædning i ceremoni weekenden
En af traditionerne er påklædningen, for kvinder og pigers vedkommende (fra 12 år) bæres kjole/nederdel der mindst er 3/4 lang og bluse der dækker skuldre. Ifølge Native Americans udviser kvinder den rette respekt for traditionen når de bærer kjole, og det giver samtidigt en bedre forbindelse til moder jord.
Mændene har dækket overkrop og bærer ikke hættetrøje eller kasket. En passende hat kan bruges i stedet.

Påklædning i tipien – under ceremonien
Man klæder sig traditionelt fint på som man vil gøre til en højtidelighed. Traditionelt bærer kvinder også et sjal. Man pynter sig også gerne med smykker, både mænd og kvinder.

Påklædning i Inipi/svedehytte: (renselseceremoni)
Til inipi er der også speciel tradition angående påklædning.

  • Manden: Bærer løse shorts / badeshorts (ikke alm. underbukser) og har bar overkrop.
  • Kvinden: Bærer en kjole, nederdel, sarong og T-shirt. Kjole/nederdel skal mindst være 3/4 lang og bluse skal dække skuldre.
    Kvinden sidder anstændigt, dvs. hun sidder ikke i skræderstilling.

Alle bedes være opmærksom på at stoffet ikke bliver gennemsigtigt, når det bliver vådt, da der kan blive meget fugtigt i inipi/svedehytten.

De ældre
I indianske traditioner høres og behandles de ældre med stor respekt, f.eks. ved måltiderne hvor de får maden serveret først.
Vi har med medicinmændene/læremestrenes tilladelse lavet denne tradition om til at børnene får mad først, derefter de ældre (over 53 år), så kvinderne og til slut mændene, denne tradition følges i ceremoni weekenderne.

Kvinder og deres måne (menstruation)
Ifølge den indianske tradition er det vigtigt at ære kvinden i måne tiden. Hun skal ikke arbejde eller tage sig af en masse praktiske ting, derfor vil der under weekend ceremonier være `moon camp` for kvinder i deres måne, her kan de sidde og slappe af og snakke med de ældre kvinder, som sørger godt for dem.
Kvinder, som er i deres måne, kan desværre ikke deltage i Inipi/svedehytte, da det at være i sin måne, er en renselses proces i sig selv.